Доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация

...
   Доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация
Коментари Харесай

Кардиологът доц. д-р Красимира Христова организира лекция с вход свободен за женското сърце

 

 

 

Доц. доктор Красимира Христова, кардиолог и ръководител на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, е домакиннаI-ва Национална конференция по кардиометаболизъм - кардиометаболитни проблеми при дами.

 

Събитието ще се състои на 8 и 9 март в в Гранд хотел Милениум София и е част от придвижването Go Red for Women/ Облечи се в алено в поддръжка на дамите - самодейност с 20-годишна история и световна значителност на Американската сърдечна асоциация/ American Heart Association.

 

ИСТОРИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО GO RED FOR WOMEN – ОТ 2 ГОДИНИ съдебна експертиза ОТБЕЛЯЗВА И В ЕВРОПА

 

Международната платформаGo Red for Women има задача да увеличи информираността за здравето на сърцето на дамите, както и да усъвършенства живота им в международен мащаб. Въпреки че по-голяма част от сърдечносъдовите произшествия могат да бъдат предотвратени, сърдечносъдовите болести са водещата причина за гибел при дамите, отнемайки живота на 1 от 3 дами. 

 

Повече от две десетилетиядвижението Go Red For Women употребява силата и силата на дамите, като ги сплотява групово да преборят сърдечносъдовите болести. Мотивира ги да се осведомят и да знаят рисковете, с цел да подхващат дейности за понижаване на персоналния риск.

 

През месец февруари в Америка се носи алено облекло в символ на поддръжка на женското сърдечносъдово здраве. Емблематични здания в разнообразни градове на всички щати през целия месец са оцветени в алено, с цел да поддържат самодейността. 

 

Популярни персони от шоу-бизнеса, авторитетни фигури от модата и филантропията се присъединяваткъм движениет всяка година, като по традиция при започване на февруари Американската кардиологична асоциация провежда фешън ревю концерт Go Red for Women Red Dress Collection в Lincoln Center в Ню Йорк. Събитието събира на едно място авторитетни дами, които издигат глас  за повече осведоменост за сърдечносъдовите болести, палач номер едно на дамите.

 

Шерил Кроу, Рита Ора, Фийби Робинсън, Ашли Грийн и други звезди поддържат през годините акцията. Тази година музикално събитие беше с присъединяване на носителката на музикални награди и с номинация за Грами, певица, актриса и създател на бестселъри на New York Times - Деми Ловато. 

 

КАРДИОЛОГЪТ ДОЦ. Д-Р КРАСИМИРА ХРИСТОВА ЗА КАМПАНИЯТА

 

Доц. Христова е член на работната група Women Task Forse In Cardiovascular Imaging към ЕАСVІ (Европейска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика). Член на борда на ЕАСVІ (Европейска асоциация по образна сърдечносъдова диагностика) през 2012-2018 г

 

„ Тази традиция не беше известна в Европа, до момента в който преди две години от Европейската асоциация по образна диагностика взехме решение, че и страните на Стария континент могат да извърнат внимание на женското сърдечносъдово здраве, само че през март. През този месец дами експерти, които се занимават с образна диагностика, в това число и аз, направихме кратъко осведомително видео за предварителна защита на сърдечносъдовите проблеми при дамите, който се популяризира по всички youtube канали на национални и интернационалните кардиологични сдружения. От Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика взехме решение да създадем самодейността Go Red for Women традиция и в България. През 2022 година избрахме доктор Неделя Щонова за лице на акцията. А през 2023 година я отбелязахме в границите на Софийските дни по ехокардиография. 

 

Тази година в духа на Go Red For Women на 8 и 9 март организираме симпозиум за кардиометаболитните пробл-ми при дамите. На 8 март от 17.30 часа сме планували сесия с вход свободен, посветена  на предварителната защита на сърдечносъдовите проблеми при дамите, която е отворена за жители, които желаят да се срещнат с този проблем. 

 

Планираме три поредни лекции с вход свободен „ Послушай сърцето си - усъвършенстване на кардиометаболитните проблеми посредством смяна в метода на живот “. И провокираме всички дами, които ще дойдат, да облекат или да прибавят червен аксесоар, по тази причина сме оповестили дрескод - червен. “

 

„ Послушай сърцето си “ Линк за записване https://bit.ly/Послушай-сърцето-си

 

17:30 - 18:00 Промяна в метода на живот и хранене за предварителна защита на кардиометаболитните промени при дамата.

Лектор: Яна Данаилова /нутриционист/

18:00 - 18:30 Кардиометаболитен риск, характерен за дамата и предварителна защита.

Лектор: д-р Ивелина Герова /ендокринолог/

18:30 - 19:00 Роля на цифровите технологии за предварителна защита на кардиометаболитен риск.

Лектор: доц. доктор Красимира Христова /кардиолог/

 

 

 

 КАРДИОМЕТАБОЛИТНИ РИСКОВЕ

 

В другите интервали от живота на дамата - от пубертет, бременност, пременопауза и менопауза - настъпват метаболитни и хормонални промени в женския организъм. Те водят до промени и в сърцето на дамата, а когато не се разпознаят, са причина за сърдечносъдови произшествия. Лекторите в сесията „ Послушай сърцето си “ ще приказват налично за необятен кръг от дами по какъв начин могат да трансформират метода си на живот, на хранене, какви са другите кардиометаболитни рискови фактори и по какъв начин с съответни дейности дасе погрижат за своето сърдечно здраве в другите интервали от живота си. Ще се подчертава и върху ролята на цифровите технологии в помощ на предварителната защита на кардиометаболитния риск при дамите. 

 

Кардиометаболитни са измененията, които настъпват в организма на дамата в другите интервали от живота й, свързани с смяна на хормонален и метаболитен статус, наднормено тегло, предиабет, асистирана репродукция, ендометриоза, даже анемия и ревматоиден артрит. И тези промени водят до увеличение на риска от сърдечносъдовите произшествия.

 

„ Българската жена се грижи за всички членове в семейството, само че не и за себе си. Чрез сходни събития за необятната аудитория ние желаеме да насочим вниманието на обществеността и на всяка една жена поотделно къмженското здраве, с цел да ги мотивираме да търсят помощ и да вършат профилактични прегледи. И е добре това да става още от ранна възраст. Младите дами би трябвало да знаят, че наднорменото тегло може да е причина за друго съществено заболяване и проблемите евентуално ще зачестят с годините. Приучаването даже единствено към уравновесен режим на хранене, би могло да усъвършенства общото им положение. 

Задължително един път годишно всяка жена би трябвало да изследва липиден профил, кръвна захар, равнище на инсулина, на щитовидните хормони, бъбречни индикатори. Освен това е целесъобразно дамите след 35-годишна възраст да си вършат профилактичен обзор един път годишно с изключение на при гинеколог и при кардиолог – да им бъдат направени ехо-кардиография и доплер на съдовете. Това са главните проучвания, които дават информация за метаболизма и общото положение на сърдечносъдовата система. 

Когато дамата е в ранна менопауза, би трябвало да се наблюдава и равнището на половите хормони, с цел да се реши дали е уместно включването на хормонално лекуване. Да не забравяме, че сега на пазара има доста лекарства под формата на пластири, които разрешават хормоналната терапия да се получава не- прекратено интрадермално (през кожата). Необходимо е това лекуване дамата да реализира при гинеколог, който се занимава с про-блемите на преклимакса и климактериума. Самолечението не е добър метод да си помогнете, по тази причина дамите постоянно би трябвало да търсят помощ от експерти “, доцент доктор Красимира Христова.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР